Waarom worden we opgeroepen om op vrouwen te stemmen?
~Door Jodi Bel
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen komende 17 maart, zijn politieke partijen natuurlijk volop campagne aan het voeren. Ze vertellen wat zij met hun partijprogramma willen bereiken in Nederland, en hopen jou op die manier te overtuigen om op hen te stemmen. Maar naast de partijcampagnes, vindt ook een andere campagne plaats: van alle kanten worden we namelijk opgeroepen om op een vrouw te stemmen. Waar komt deze expliciete oproep vandaan? Let’s find out.
Voor we beginnen even een korte inleiding in hoe het stemmen nou eigenlijk werkt. De eerste stap is natuurlijk het kiezen van een partij waarop je wil stemmen op 17 maart. Daarna kies je op wie je gaat stemmen: elke partij heeft namelijk een lijst met namen opgesteld op wie je je stem kan uitbrengen. Dit wordt de kandidatenlijst genoemd. De lijsttrekker van een partij staat altijd bovenaan (dit zijn vaak de bekende namen die je kent, dus: Mark Rutte (VVD), Jesse Klaver (GroenLinks), Geert Wilders (PVV)), gevolgd door andere partijleden. Kort gezegd worden het aantal zetels dat een partij wint tijdens de verkiezingen verdeeld over de kandidaten met de meeste stemmen. Dus hoe meer stemmen een kandidaat bemachtigt, hoe groter de kans dat hij/zij daadwerkelijk in de Tweede Kamer komt.
Diversiteit
En nu worden we dus massaal opgeroepen om op een vrouwelijke kandidaat uit de kandidatenlijst te stemmen. Deze vraag komt voornamelijk voort uit de representativiteits- en diversiteitskwestie. Al jaren vinden we dat instellingen en bedrijven meer oog moeten hebben voor diversiteit bij het aanstellen van personeel. Vaak wordt namelijk ‘de witte man’ (onbewust) verkozen boven een vrouw, mensen van kleur, mensen met een beperking of mensen met een migratieachtergrond. En dat zorgt ervoor dat veel groepen niet goed worden gepresenteerd in de politiek en andere posities van macht. Want mag een man voor een vrouw beslissen of zij abortus mag plegen? Of mag een niet-religieus persoon besluiten dat moskeeën worden gesloten?
Door mensen met verschillende perspectieven een plaats te geven in de politiek, worden al deze verschillende perspectieven meegenomen in het maken van belangrijke keuzes. Onderwerpen worden op die manier van meer kanten bekeken. Zo wordt de politiek een betere afspiegeling van de maatschappij en kunnen meer mensen zich vinden in de keuzes die worden gemaakt.
Deskundigheid
Maar is er dan geen reden waarom vrouwen niet genoeg worden verkozen? Zijn ze misschien minder deskundig op het gebied van politiek dan mannen? Vragen die ook door mijn hoofd spookten, toen ik nadacht over deze kwestie. Maar gebrek aan deskundigheid is niet het probleem: er zijn namelijk genoeg deskundige vrouwen die van grote waarde zijn voor de politiek. Het punt is juist, dat zij automatisch over het hoofd worden gezien omdat mannen onbewust sneller worden verkozen. Terwijl geslacht geen rol zou moeten spelen in de keuze voor een kandidaat.
Genoeg stof tot nadenken, denk ik zo! Vind je het nou leuk om je hier verder over in te lezen, neem dan vooral een kijkje op het Instagram-account @stemopeenvrouw, of @politieke_jongeren. En probeer bij het uitbrengen van je stem zorgvuldig te kiezen voor iemand die jou en jouw mening het beste representeert in de politiek (en dat is niet altijd de lijsttrekker van een partij). Dan komen we al een heel eind!