KIES JE PARTIJ.NL

D66

Website

D66 heeft drie pijlers: Goede zorg, goed onderwijs en goed werk. Lees hier het verkorte verkiezingsprogramma.

Goed werk

Werken moet altijd lonen. Daarom wil D66 de belasting op inkomen en werk met 10 miljard euro verlagen. Hiervan profiteren vooral mensen met lage en middeninkomens. Maar werken gaat voor iedereen meer lonen.

Zo voeren we een werkbonus van 500 euro in voor alle werknemers. Ook verlagen we de tarieven in de tweede en vierde schijf van de inkomstenbelasting en we verhogen de arbeidskorting en de belastingvoordelen voor werkende ouders.
Veel te veel mensen in Nederland werken op basis van een tijdelijk contract zonder zekerheden. Met name jongeren en lager opgeleiden zijn hiervan de dupe. D66 wil dat een contract voor onbepaalde tijd voor iedereen bereikbaar wordt.

Goede zorg

Iedereen hoopt op een mooie oude dag. In goede gezondheid en met vrienden en familie dichtbij. Voor veel mensen hoort zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen daarbij. In je eigen huis; met je eigen vertrouwde spullen en herinneringen.

Die wens moeten we koesteren. Daarom moet het makkelijker worden om langer thuis te blijven wonen. D66 komt met een nationaal plan “langer zelfstandig thuis”, om dat mogelijk te maken. Dat is onze afspraak met de ouderen en mantelzorgers van Nederland.

Wanneer thuis blijven wonen echt niet meer kan, dan is alleen de beste zorg goed genoeg. D66 zorgt voor duizenden extra verpleegkundigen. We gaan nieuwe verpleegkundigen opleiden en meer mensen omscholen voor het zware werk. Die nieuwe handen moeten aan het bed staan. Niet achter de administratie en de boekhouding.

Goed onderwijs

Wie je bent of waar je vandaan komt mag niet bepalend zijn voor wie je later wordt. D66 vindt dat elk kind recht heeft op een goede start. Daarom investeren wij 4,5 miljard euro voor het allerbeste onderwijs.

Goed onderwijs valt of staat met voldoende aandacht op school. Een leraar moet de ruimte hebben om kinderen vaker een op een te helpen. Daarom investeren we in kleine klassen van niet meer dan 24 leerlingen. En we geven het onderwijs terug aan de leraar. We geven leraren meer tijd, meer ruimte en meer vertrouwen om steeds beter te worden in hun vak.

Doorstromen, stapelen en op latere leeftijd terugkeren naar het onderwijs moeten eenvoudig zijn en gestimuleerd worden. Studenten moeten de ruimte krijgen om een extra vak te volgen of stage te lopen in een andere stad. Daarom willen wij dat de OV-studentenkaart zeven dagen per week geldig wordt. En voor een tweede studie betaalt een student evenveel collegegeld als voor de eerste studie.

Een enorme stap terug. Heel Europa heeft te maken met deze wintergolf, maar Nederland was simpelweg niet goed genoeg voorbereid. Niet met testcapaciteit, niet met boosters. En dat is - terecht - nu ook eerlijk benoemd door het kabinet. 🧵 https://nos.nl/liveblog/2407093-excuses-rutte-voor-communicatie-basisregels-nieuwe-steunpakketten-voor-ondernemers-en-theaters

Heel goed.

Nu ook snel:
- Quarantaine weer instellen voor reizen uit zuidelijk Afrika
- Testplicht instellen voor wie nu via derde land uit het gebied komt
- Oproep PCR-test bij GGD te doen voor iedereen die afgelopen week uit zuidelijk Afrika is gereisd https://www.ad.nl/binnenland/de-jonge-verbod-op-vluchten-vanuit-zuidelijk-afrika-vanwege-nieuwe-virusvariant~a74f6cd8/

#OrangeTheWorld 🧡 | International Day for the Elimination of Violence Against Women.

Listen to survivors' voices.
Believe their testimonies.
Amplify their stories.

Vanmiddag mocht ik, tijdens de begroting Justitie en Veiligheid namens @D66 mijn maidenspeech uitspreken in de Tweede Kamer.

Ik kon wat vertellen over wat ik meeneem uit mijn tijd in #raad030 - hoe je draagvlak vergroot en de capaciteiten van vluchtelingen zèlf (1/4)

Load More...