‘DÉZE POLITIEKE PODCASTS ZIJN WAT VOOR JOU: DRIE TIPS’

‘DÉZE POLITIEKE PODCASTS ZIJN WAT VOOR JOU: DRIE TIPS’

Door Jodi Bel

‘Weet wat er speelt’, en dan hebben we het niet over de slogan van Videoland. Maar over politiek! Want de Tweede Kamerverkiezingen zijn dan al wel een tijdje achter de rug, maar politiek Den Haag is er altijd. Daarom is het belangrijk om ook de komende vier jaar op de hoogte te blijven. Door gewoon af en toe een podcast te luisteren bijvoorbeeld. Klinkt saai? Welnee! We zetten hier de leukste podcasttips voor je op een rij.

Want wie luistert er tegenwoordig nou niét naar podcasts? Ze zijn immens populair: over elk onderwerp is wel een podcast te vinden. Er is altijd wel een podcast te vinden die jij leuk vindt! Zo kan het écht even voelen alsof je een onderonsje hebt met de makers van podcasts. Ook duren de meeste podcasts maar tussen de 20 en 40 minuten, zodat je ‘m kunt luisteren als je onderweg bent naar school of je werk. Of luister ‘m tijdens een wandeling. Ideaal!

Politieke podcasts

Politieke podcasts lijken nou niet de meest leuke om naar te luisteren. Maar politieke podcasts kunnen juist heel tof zijn. Je blijft eenvoudig op de hoogte van al het nieuws en hoeft daar niet eens hele kranten voor door te spitten. Je zet je koptelefoon op en weet een uur later alle ins en outs die je moet weten. Een laagdrempelige manier om het politieke nieuws bij te benen, is er niet!

Er zijn diverse politieke podcasts te vinden. De een wat langer en diepgaander dan de ander. Daarom zetten we hier de drie beste podcasttips op een rijtje, zodat je zélf kunt kiezen welke je de moeite waard lijkt om te luisteren:

  • Polititia

Een podcast waarin Titia Hoogendoorn samen met Daniël van de Poppe en wisselende gasten politieke onderwerpen bespreekt. Titia is een echte politieknoob (haar eigen woorden!) en gaat in 20 tot 35 minuten met allemaal mensen in gesprek over onderwerpen als de klimaatcrisis, LHBTI+-rechten en hoe je hoger loon krijgt. Bekende gasten als Tim Hofman, Sylvana Simons en Madeleijn van den Nieuwenhuizen (@zeikschrift) schuiven aan. Laagdrempelig, begrijpelijk en interessant!

  • De Kiesmannen

Jochem Jordaan, Dylan Ahern en Floris Rijssenbeek, oftewel: de Kiesmannen, maken politiek zowaar léuk. Ja, je hoort het goed: leuk. In hun podcasts leggen ze politieke onderwerpen eenvoudig uit. Bijvoorbeeld de woningnood, wat ‘formeren’ eigenlijk betekent en wat Europa te maken heeft met Nederlandse politiek. Binnen een half uur ben je op de hoogte en heb je ook je lachspieren getraind.

  • What The Hague: Politieke Podcast

In de Politieke Podcast van What The Hague (alleen die náám al: top!) nemen Saskia en Lars je maandelijks mee in de belangrijkste politieke gebeurtenissen. En dat doen ze in gewone, normale mensentaal. Geen moeilijke woorden: gewoon lekker duidelijk! In ongeveer 30 tot 40 minuten per maand weet je wat er speelt en kun je tóch een beetje meepraten.

Welke kies jij?

Een podcast aanzetten en tijdens het schoonmaken, douchen, opmaken of fietsen je politieke kennis bijspijkeren is dus superhandig. En populair! Met één van de bovenstaande podcasts ben je in no time op de hoogte van al het Nederlandse politieke nieuws. En je zult zien: dat is nog leuk ook. Welke ga jij luisteren?