‘ALS JONGEREN HET VOOR HET ZEGGEN HADDEN…’

‘ALS JONGEREN HET VOOR HET ZEGGEN HADDEN…’

Door Jodi Bel

Ondanks de toenemende politieke onverschilligheid, ging afgelopen Tweede Kamerverkiezingen een groot aantal jongeren naar de stembus. Maar liefst 80% bracht zijn of haar stem uit! Dat is natuurlijk een goed teken, want hoe meer jongeren hun stem uitbrengen, hoe beter hun belangen worden behartigd in de politiek. Maar hoe komt het dat jongeren massaal een bolletje rood kleurden op het stembiljet? En waar werd vooral op gestemd?

Volgens Dahran Çoban van het Interstedelijk Studenten Overleg komt de massale opkomst van jongeren doordat het steeds beter lukt om hen te betrekken bij de politiek. Omdat veel op het spel staat voor jongeren (zoals het leenstelsel, de woningnood en de coronacrisis), was het voor hen aantrekkelijk om actief hun stem te laten horen. Nu en de komende jaren worden beslissingen genomen die, meer dan ooit, grote impact hebben op de jonge generatie. En dat maakt dat jongeren zien hoe belangrijk politiek is, aldus Çoban. Stemmen is immers een manier om te helpen het beleid te bepalen voor dingen die jij belangrijk vindt.

Klimaat, racisme en Europa

Aan de verkiezingsuitslag is dan ook af te lezen wat jongeren het belangrijkst vonden. Vooral D66, Volt, Denk, GroenLinks, Forum voor Democratie, VVD en PVV kregen veel stemmen van kiezers tussen de 18 en 24 jaar. Best een diverse groep aan uiteenlopende partijen, maar ze verklappen wel degelijk iets over de focus die jongeren proberen te leggen. Zo is te zien hoe het klimaat voor veel jonge kiezers een belangrijk punt is (kijk bijvoorbeeld naar het grote aantal stemmen voor D66, GroenLinks en Volt), en hoe de aanpak van de coronacrisis invloed heeft gehad (zie bijvoorbeeld de hoeveelheid stemmen voor Forum voor Democratie, die in z’n campagne vooral de focus legde op beëindiging van de coronamaatregelen en meer vrijheid).

Maar ook racisme en het streven naar een gelijkwaardigere samenleving speelde deze verkiezingen een belangrijke rol, te zien aan de vele stemmen voor linkse partijen. Zij staan namelijk voor verbetering van het klimaat, een sterkere samenwerking met andere Europese landen en het bieden en uitspreken van steun aan mensen die dat nodig hebben (het toejuichen van het homohuwelijk, verzet tegen racisme en de bescherming van het recht op abortus, bijvoorbeeld). Op dit moment zijn racisme en gelijkheid natuurlijk thema’s die erg spelen en waar veel mensen (misschien ook jij!) zich dan ook regelmatig mee bezighouden. Niet zo gek dus, dat het sterk terugkwam in de verkiezingsuitslag.

Podcasts en verkiezingsshows

In aanloop naar de afgelopen verkiezingen is politiek wat toegankelijker gemaakt voor jongeren. Er waren talloze podcasts, YouTube-filmpjes en verkiezingsshows te beluisteren en te bekijken: een laagdrempelige manier om jonge generaties te voorzien van informatie over de politiek. Terwijl je je kamer aan het opruimen was, de afwas wegwerkte of de samenvatting van alle colleges aan het ordenen was: je kon gemakkelijk een podcast aanzetten. De podcast van bijvoorbeeld De Kiesmannen hoopt(e) jongeren op die manier warm te maken voor de verkiezingen. Met informatie, stof tot nadenken én een dikke knipoog (het moet natuurlijk wel leuk blijven!).

Een veel leukere manier om wat te weten te komen over de politiek dus! Stemwijzers zijn namelijk vaak oppervlakkig, partijprogramma’s veel te lang om te moeten lezen en tv-debatten bevatten veelal herhaling. Daarbij komt dat jongeren die doorgaans weinig interesse hebben voor politiek, sneller een humoristische en begrijpelijke podcast aanzetten dan een partijprogramma van twintig pagina’s lezen. En op die manier werden ook praktisch opgeleide jongeren beter bereikt: een groep die minder met politiek bezig is dan theoretisch opgeleide jongeren.

En jij? Wat was jouw belangrijkste reden om te gaan stemmen? En zie jij je belangen terug in de verkiezingsuitslag? Mocht dat nou niet zo zijn: ook na de verkiezingen kan je als jongere impact maken en invloed hebben op hoe dingen in Nederland gaan. Daarvoor hoef je écht niet vier jaar te wachten tot een volgende verkiezing. Zoek bijvoorbeeld naar de jongerenorganisatie van jouw partij en sluit je aan. Of denk mee door eens op de site van Coalitie-Y te kijken. En anders raad ik je vooral aan om podcasts van bijvoorbeeld De Kiesmannen te blijven luisteren tijdens het opruimen van je kamer of het afwassen. Gezellig achtergrondgeluid en tegelijkertijd stak je er ook nog eens wat van op!