WAAROM ZOU IK STEMMEN?

WAAROM ZOU IK STEMMEN?

Door Jodi Bel
Ook dit jaar zijn er weer duizenden jongeren die voor het eerst mogen stemmen. Misschien jij ook wel! En wellicht twijfel je zelfs of je je stem uit moet brengen. Want wat weet je eigenlijk van politiek? Kun je wel een goede keuze maken? En wat doet jouw stem er nou werkelijk toe? Vragen waar ik ook mee zat toen ik 18 was en voor het eerst naar de stembus mocht. Lees gauw verder als je wil weten waarom ook jij zou moeten stemmen.   

In veel andere landen hebben mensen geen stemrecht en doet hun mening er niet toe. Wat je dan krijgt, is dat de politiek, overheid of regering z’n macht gebruikt om van alles voor elkaar te krijgen waar een overgroot deel van de bevolking helemaal niet op zit te wachten. En dat wil je natuurlijk niet! Je wil leven in een land waar je je fijn voelt en waar je gehoord wordt. Ontzettend belangrijk.

Waarom en waarvoor?

En de simpelste manier om dat te bereiken, is door te stemmen. Natuurlijk kun je ook zelf politicus worden en/of een eigen politieke partij oprichten, maar dat kost iets meer tijd en moeite. Stemmen it is, dus (voor de meeste mensen). En het beste is als iedereen dat zou doen. Bij verkiezingen is het namelijk juist de bedoeling dat er meerdere ‘winnaars’ zijn. Er is geen ‘goed’ of ‘fout’. In een democratie heeft immers niet één iemand de macht, maar meerdere partijen samen. Als iedereen zijn stem uitbrengt, wordt de politiek dus een goede afspiegeling van de samenleving en herkent bijna iedereen zich in de politiek. Ook jij!

Komende 17 maart stem je voor de Tweede Kamerverkiezingen. Een belangrijke verkiezing, want gekozen Tweede Kamerleden beslissen voor de komende vier jaar waar de focus op komt te liggen van het beleid van Nederland. Het is dus van belang dat je stemt op een partij die hetzelfde belangrijk vindt als jij. Als jouw partij 15% van alle stemmen heeft gekregen, krijgt deze ook 15% van de 150 zetels in de Tweede Kamer en heeft het dus in bepaalde mate invloed op de wetten die worden gemaakt en waar geld aan wordt uitgegeven. En veel beleid heeft gevolgen voor de toekomst, waar ook jij mee moet dealen

Geen verliezers, alleen winnaars

Maar wat nou als de partij waarop je hebt gestemd niet de meeste stemmen haalt? Wat heb je er dan aan? Nou, ook partijen die niét zoveel zetels weten te halen, hebben invloed in de Tweede Kamer. Ze zorgen ervoor dat hun standpunten worden meegenomen in nieuwe wetten die gemaakt worden en kunnen op die manier het beleid bijsturen. Jouw stem wordt dus niet vergeten. Elke partij doet ertoe, óók als het niet de grootste is.

Hopelijk heb je zo een beter beeld waarvoor je stemt én waarom je stemt. Ik sluit deze blog af met een citaat van Michelle Obama, die perfect het belang van stemmen uitlegt: “Zou jij je oma laten bepalen wat jij aantrekt als je ’s avonds uitgaat? Welke auto je moet kopen of in welk appartement je gaat wonen? De meeste mensen willen niet dat iemand anders beslissingen voor hen neemt, zeker niet als diegene anders in het leven staat dan zij. Dat is precies wat er gebeurt als je niet stemt: je geeft je macht aan iemand anders, die de wereld misschien op een andere manier ziet dan jij.” Ik had het niet beter kunnen verwoorden.

Deze blog is geïnspireerd op het boek ‘Waarom je niet zomaar moet stemmen waar je ouders op stemmen’ van Titia Hoogendoorn. Een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *